Een gratis email adres

 

Een extra E-mail adres aanvragen is interessant om zakelijke en privĂ©?post te scheiden, als je met meerdere personen een internettoegang deelt kan je zo toch ieder een eigen postadres verkrijgen of je gebruikt een apart adres voor elektronische nieuwsbrieven  en mailinglijsten. Ook kan je vaak adressen krijgen die veel mooier zijn dan die van je provider. Tegenover de voordelen staan bij enkele aanbieders het nadeel dat ze onder de mails een reclame tekst plakken en dat sommige de e-mail adressen voor reclame doeleinden doorverkopen.

____________________________________________________________

Web Based Email
De meeste aanbieders bieden "web-based" e-mail. Dit is e-mail die je in je browser kunt lezen. Omdat beheerders van websites de programmatuur hiervoor kant en klaar kunnen kopen bieden steeds meer sites deze service. Je leest dan vooral hoe handig het is omdat je je mail overal kunt lezen. Dat is inderdaad het grote voordeel. Als je een Internetverbinding hebt kan je zonder van alles te hoeven instellen je mail lezen, of je nu thuis, op je werk, of in het verre buitenland bent. Je kan ook de "normale" e-mail via het adres van je provider naar dit gratis web-based adres laten doorsturen. Tegenover deze voordelen staan echter veel nadelen die als je gewoon een extra postadres wilt hebben snel zwaarder zullen wegen.

De nadelen zijn dat je altijd op de site zal moeten inloggen om je mail te lezen en dat je min of meer gedwongen wordt online je mails te tikken (hoewel je met knippen en plakken natuurlijk wel wat kunt oplossen). Oplossing hiervoor is geen gebruik te maken van Web Based Mail maar van POP-mail. Hierover straks meer.
Voor aanbieders is het eerste nadeel echter alleen maar aantrekkelijk, op deze manier krijgen ze namelijk een constante stroom aan bezoekers op hun site wat altijd interessant is. De grote portaal-sites (startpunten) als Yahoo en Lycos bieden dan ook vrijwel allemaal uit dit oogpunt gratis Web Based Email aan.

Nederlandstalige aanbieders van Web Based Email zijn het eerder genoemde Freemail en Dolfijn (van zoekmachine Ilse). Grote buitenlandse aanbieders zijn bijvoorbeeld Geocities, Yahoo, Hotmail (Microsoft). Voor opvallende domainnamen kan je terecht bij MyOwnEmail waar je kan kiezen uit ruim 100 domainnamen. je moet dan denken aan namen als melrose-place.com, forpresident.com, most-wanted.com, freeandsingle.com, imtoosexy.com en cindy-crawford.com. In combinatie met de naam voor de @ zijn er zo mooie mailnamen samen te stellen.
Moerstaal gaat binnenkort honderden van deze Nederlandse mailadressen via de browser aanbieden. Als forwarding mailadres is nu al mogelijk.

Bij MailJe kan je o.a. naam@denktaan.je, naam@mist.je en naam@helpt.je aanvragen. Het nauwelijks gebruikte domein .je is afkomstig van Jersey, ?n van de kanaaleilanden. Voor het buitenland is deze naam niets bijzonders. maar in het Nederlands zijn er leuke namen mee te maken vergelijkbaar met .to, en .at in het Engels.

Mail.be heeft als zeer handig extraatje dat je een berichtje naar je normale email adres kunt laten sturen als je post hebt zodat je niet telkens voor niets hoeft te kijken. Dit maakt het zeer geschikt als anoniem extra mailadres.

Pop Mail
Deze mail werkt zoals die van je provider, dus met een mailprogramma. Je kan gewoon offline tikken en lezen. Ideaal dus, helaas wordt het aantal bedrijven wat Pop mail gratis aanbied steeds kleiner. Zo is bijvoorbeeld Yahoo begonnen met er een vergoeding voor te vragen. 

Nog wel gratis is Hotmail. Deze biedt weliswaar geen echte Pop mail, maar je kan je Hotmail wel lezen en beheren in Outlook alsof het Pop mail betreft. In concurrerende mailprogramma's (Hotmail is evenals Outlook en Microsoft-product) is dit niet mogelijk.

Forwarding Email:
Je kan ook een gratis mailadres aanvragen en de post naar dit adres laten doorsturen naar je bestaande adres. Voordeel is dat je alleen je bestaande mailadres hoeft te blijven checken. Als je een antwoord terug wilt sturen moet je toch je oude, eigen e-mail adres weer gebruiken.

Bij Moerstaal.nl kan je een keuze maken uit maarliefst 500 domainnamen om zo'n mailadres samen te stellen. Van pietje@ismijnnaam.nl  tot  pietje@achterdepc.nl tot pietje@islief.nl.

Behalve alleen grappig zijn er ook namen te vinden die voor meer serieuze toepassingen goed bruikbaar zijn zoals de namen eindigend op opkantoor.nl, opschool.nl, geeftadvies.nl, verkoopt.nl, isonzewinkel.nl, heetonsbedrijf.nl en isonzeclub.nl. Met tegenzinloosgeweld.nl en tegenracisme.nl maak je zelfs een statement.

Door creatief te zijn met de naam voor het apestaartje kan je een extra origineel adres bemachtigen, denk hierbij aan ikvoerniksuit@ophetwerk.nl of  ikweetniksteverzinnendusik@ doemaarwat.nl.

Moerstaal.nl wil deze dienst in de toekomst gaan combineren met het forwarden van homepageadressen. Sommige aanbieders, zoals Easy.to bieden deze alternatieve url's al. Zo kan iemand met het homepageadres www.geocities.com/SiliconValley/ Vista/8015/jan.htm hier gratis een adres i.am/jan aanvragen. Easy.to zorgt er dan voor dat je toch op het adres met de moeilijke naam terecht komt. Bij Easy.to krijg je dan tevens het forwarding e-mail adres jan@i.am. Overigens is dit adres vast al vergeven. 

Een andere Nederlandse forwarding-service is Mailmij.nl.

Meer informatie

Bron: http://www.dedigitalerevolutie.nl/