Wat doet WifiHw.nl?

Behalve goed kijken naar Leiden,

Dit project had als doelstelling om een wireless netwerk op te zetten in de Hoeksche waard, met behulp van 802.11b/g wireless ethernet techniek. Deze techniek, ook wel WiFi genoemd, is bedoeld om bijvoorbeeld in een kantoor of thuis laptops draadloos te laten communiceren met een netwerk. Het geheel gedraagt zich als een soort kruising tussen GSM en ethernet.

wireless

De kaartjes die hiervoor gebruikt worden zijn meestal PCMCIA kaartjes voor in een laptop. Op deze kaartjes zit een piepklein antennetje waarmee je in de praktijk enige tientallen meters kunt overbruggen. Door een fatsoenlijke RadioAntenne te gebruiken kan de afstand die overbrugd wordt aanzienlijk worden vergroot; enkele kilometers zijn haalbaar. De snelheid varieert tussen de 1 en 11Mbit/s. Dit soort snelheden maakt het mogelijk om te experimenteren met breedbandige toepassingen zoals beeld en geluid.

Dit soort verbindingen worden gebruikt als alternatief voor een vaste verbinding, door mensen die net buiten de dekking van ADSL vallen ( Nederlands voorbeeld ) of voor het delen van bandbreedte met de omgeving.

In Seattle en Sydney is een grote groep mensen actief in een een Metropolitan Area Network (MAN). Ook zijn er ISPs die deze techniek in plaats van ADSL gebruiken om diensten te leveren aan hun klanten. Er zijn zelfs al voorbeelden van mobiel gebruik.

Onze doelstelling was voor het jaar 2007, een dekkend basis-netwerk voor de Hoeksche waard en omgeving te realiseren, bestaande uit een twintigtal nodes en enkele tientallen, meest professionele gebruikers. Tegelijk zouden we ervaring op doen met het aansluiten van particuliere thuisgebruikers.

Inmiddels is gebleken dat Wi-Fi gezien wordt als een makkelijke manier van netwerken zonder kabels, waarbij u als gebruiker onvoldoende beseft dat anderen het als een makkelijke manier zien om van alles over uw privé?leven te weten te komen als ze in uw netwerk binnen kunnen dringen.

Soms gaat dat makkelijk omdat u de gebruiksaanwijzing niet heeft gelezen of begrepen, geen wachtwoord of een makkelijk te achterhalen wachtwoord heeft gebruikt in uw wel of niet wireless modem/router en uw provider dat niet controleert.

Als u bovendien niet weet dat makkelijk betekend dat anderen er moeite voor doen om uw WEP 64, WEP 128, beveiliging zo mogelijk in enkele seconden te kraken en er ook niet voor terugdeinzen om ook de "betere" beveiligingen zoals WPA, WPA-PSK, WPA-Radius, TKIP, AES encryption en MAC address filtering, te toetsen door uw wireless informatie over de kabel naar een snelle computer met veel reken capaciteit te voeren in hiervoor geschreven programmatuur, waardoor de kans bestaat dat u op een dag geconfronteerd wordt met uw privé?gegevens uit een ongewenste hoek.

Inmiddels is het bij WifiHw.nl vele malen duidelijk geworden hoe makkelijk internet gebruikers deze manier van internetten (ADSL techniek) hanteren, waardoor bij het lezen van deze 'Filosofie'-pagina het duidelijk zal zijn dat vooral wireless internet belangrijke voor- en nadelen heeft.